Darrer workshop transnacional a Roma del projecte Creative Makers per definir el futur laboratori de fabricació digital infantil de Neàpolis

IMG-20181015-WA0016
0

 

Aquesta setmana se celebra a Roma, en les instal·lacions d’Explora-Musei dei Bambini, el darrer workshops internacionals per a la creació i consolidació de quatre laboratoris de creació (FabLabs) infantils a Catalunya, Itàlia, Estònia i Irlanda en el marc del projecte internacional Creative Makers.

 Fins a Roma s’han desplaçat la dissenyadora gràfica Amaia Hernández, de l’estudi AH! design i també Marc Escolà i Alícia Martínez en representació del Fun Lab. Tots ells seguiran un programa d’activitats, tallers pràctics i discussió i reflexió sobre continguts i captació d’audiències i  públics en els laboratoris de creació fins demà dijous, 18 d’octubre. Les delegacions d’Estònia i Irlanda les formen Veronika Vanova, Nestor Ljutjuk, Piia-Berta Piir-Kuusmik, Hannah Harkes, Mari Prekup  com a part de l’equip de Labora Paber de Tallinn i des del National Print Museum de Dublín assisteixen Gretta Halpin-Dodd i  Mary Plunkett.

Com ha succeït en els precedents tallers transnacionals celebrats, part de les jornades de treball han servit per presentar els diferents formats d’activitats i propostes adreçades a col·lectius i públics específics com és el cas de les activitats programades pel museu Explora en el Dia Obert. Aquest és un esdeveniment orientat als professors i destinat a fer propostes per als alumnes entre els 3 i els 11 anys i que en 2018 s’ha centrat en la tipografia i la impressió, el focus de contingut que ha de modular els 4 laboratoris de creació digital previstos.

La dissenyadora gràfica Maria Zaramella i l’equip d’Explora han dirigit aquestes propostes.  Zaramella és la directora del projecte ABiCiDi, que ofereix tallers educatius sobre impressió per a nens i es dedica als camps de les comunicacions gràfiques i visuals i la impressió artística i artesanal. ABiCiDi utilitza la tipografia amb tipus mòbils com a eina per afavorir i reforçar l’expressió pròpia i el procés comunicatiu en els nens utilitzant diferents tècniques com el linogravat, l’estampat de paper i teles ecològiques, la pintura a l’oli i al tremp, el dibuix a llapis i el carbó, l’estampació i la fotografia manual i digital.

Altres tallers convocats a Roma han estat Alfabestiario, on els mestres de preescolar aprenen dibuix amb lletres o Onoatopee que planteja un itinerari des de la forma tipogràfica de les lletres als sons, sorolls i emocions.

Complint amb els objectius plantejats pel projecte en les anteriors trobades cadascun dels membres associats ha plantejat també una proposta d’activitat específica per posar provar la seva efectivitat. La de Neàpolis s’adreça a infants entre els 6 i 12 anys i es presenta sota el nom El dret a ser un creador adreçat a nens entre 6 i 12 anys. Altres socis ofereixen tallers com  és el cas del National Print Museum amb  Colorfour o Colourfull, amb activitats per a infants entre els 4 i els 7 anys.

A partir d’aquests tallers, els representants de Fun Lab desenvoluparan un taller propi, el qual es provarà durant la Fira de Novembre. El taller es trobarà al parc de Baix a Mar, i s’oferirà de manera gratuita a tots els nens que visitin l’Stand.

A més, aquestes sessions a Roma se centren de forma preferent sobre el disseny de plans de desenvolupament d’audiències orientats a la captació de públics específics com es el cas dels infants. Per fer-ho s’han analitzat casos pràctics internacionals, amb l’objectiu de crear un pla que permeti establir els tipus de públics al qual s’aspira captar, retenir i fidelitzar.

Alguns dels aspectes importants que seran tractats pels diferents grups de treball durant aquesta darrera trobada del 2018 seran el disseny dels plans de desenvolupament d’audiència, la confecció de mapes d’empatia i les formes per avaluar les accions plantejades, les metodologies de treball amb artistes i educadors, la combinació de diferents tècniques i tecnologies en les propostes, etc.

En conjunt la trobada servirà per acabar de formalitzar els futurs Laboratoris de Creació digital acabant de consolidar els formats de les propostes d’activitats i els dissenys dels espais.

Els quatre organismes que impulsen el projecte Creatives Makers són el Museo dei Bambini Società Cooperativa Sociale Onlus  conegut popularment com a L’Explora, de Roma i que ha estat l’amfitrio d’aquesta trobada.  També formen part el National Print Museum de Dublin (Irlanda) i Tallinna Paber (Estònia) i Neapolis (Catalunya).

Cresative Makers implica també altres entitats associades com el Fablab Muse (Itàlia), Fun lab (Catalunya) Ukraina Kultuurikeskus Centre Cultural d’Ucraïna (Estònia) el Maker Lab i el Kultuuri Katel (Estònia), el Tog (Irlanda) i l’Associació Internacional de Nens als Museus “Hands On!” (Àustria). La Unió Europea cofinança el 60% dels costos del projecte que compta amb un pressupost de 343.023,50 €.

 

 

 

 

Leave us a comment