La regidora d’Innovació visita les empreses pioneres en l’aplicació de solucions urbanes intel·ligents a l’Smart City Expo

Smart city expo visita Olga 3r
0

La Primera tinenta d’Alcaldia. Regidora d’Hisenda, Empresa, Innovació i RSC, Olga Arnau, serà dimecres, 14 de novembre a la Smart City Expo on participarà en un seguit de contactes amb empreses i organismes vinculats al desenvolupament de solucions i projectes de  transformació digital, gestió ambiental o mobilitat sostenible. Les trobades han estat propiciades des de l’estant de la Generalitat de Catalunya en aquest certamen que es fa aquesta setmana al recinte de la Fira Gran Via de Barcelona. La delegació de Neàpolis, amb la regidora d’Innovació, Olga Arnau, ha estat rebuda a l’estand de la Generalitat per David Ferrer, secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública.

És previst que la regidora visiti els estands de T. Systems, Cisco, Elecnor, Urbaser, FCC, Ferrovial, Seat o Alstom, entre altres. Aquest conjunt d’empreses són la  punta de llança en l’aplicació de solucions intel·ligents (smart solutions) en els municipis i compten amb espais propis dins l’Smart City Expo.

Des de Neàpolis, L’Agència Publica Local d’Innovació, s’està treballant en la definició de l’estratègia i àmbits d’aplicació de les tecnologies smart a Vilanova i la Geltrú. Segons la regidora d’Innovació, Olga Arnau “Aquestes tecnologies es perfilen com un dels instruments clau per al desenvolupament futur dels territoris i tenen un especial interès perquè evidencien els potencials de les ciutats intermèdies com Vilanova i la Geltrú.

Les anomenades ciutats intemèdies responen a una tipologia urbana que compren municipis d’entre 20.000 i fins a un milió d’habitants. En conjunt són entorns urbans que s’estima concentraran, cap a l’any 2030, més del 50% de la població mundial. “Haurà de ser en ciutats com la nostra on caldrà trobar i donar resposta als reptes que ens plantejaran els habitants i per això hi hem de ser treballant i provant aquestes solucions”, afegeix la regidora d’Innovació, Olga Arnau.

En aquest sentit la visita a la fira servirà també per cercar potencials socis per a nous projectes europeus com el l’Urban Innovative Action per donar resposta, des de la tecnologia, als desafiaments futurs en la gestió de la ciutat, les seves infraestructures i els serveis a la ciutadania.

Les tecnologies smart comprenen des de la implementació de la Internet de les Coses (IoT) o el Big Data aplicats en la gestió de serveis com l’enllumenat, la gestió de l’eficiència energètica o la connectivitat. També aporten solucions a aspectes com mobilitat urbana, l’aparcament, la gestió del trànsit o la senyalització o solucions orientades als serveis a les persones en matèria d’atenció, prevenció, etc..

La concreció dels àmbits d’aplicació d’aquestes tecnologies és fonamental per reforçar el teixit econòmic i la competitivitat de les empreses locals. En un context smart els teixits productius obren les portes a iniciar processos d’innovació i per tant a incidir finalment en la transformació del sector productiu i també del sector públic. Aquest és un segment que ajuda a crear llocs de treball més qualificats i ja han demostrat ser una eina de millora dels serveis públics en matèria de gestió de serveis relacionats amb aspectes  ambientals de gestió de la mobilitat o els residus i també en matèria de participació ciutadana, per citar-ne alguns dels més destacats.

La conceptualització d’una estratègia d’Smart City és un camí encetat per alguns municipis catalans, entre els quals hi ha Vilanova.  És un recorregut que necessàriament ha de vincular-se amb la resta de línies de treball d’abast territorial més gran per la qual cosa cal alinear els plans locals amb els de les entitats supramunicipals. En aquest sentit el pla d’Internacionalització de la ciutat també ha de ser un instrument destacat i que marc l’itinerari a seguir.

Un exemple d’aquest model escalat seria la implementació dels  Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) emmarcats en la RIS3CAT i en el Programa operatiu FEDER Catalunya 2014-2020 que es perfilen sota el paraigua del consell comarcal per treballar projectes i iniciatives al voltant de la Gent Gran i l’atenció a la  dependència, l’atenció geriàtrica i l’envelliment actiu i saludable.

Altres exemples d’aquesta coordinació territorial és la inclusió de Neàpolis i Vilanova en la xarxa d’innovació digital de Catlabs o la participació en el projecte de xarxes urbanes URBACT.

La primera d’aquestes xarxes recull les diferents iniciatives emergents materialitzades en laboratoris de fabricació digital on es treballen processos d’innovació. En aquests espais es fa activitat de formació, es fomenta l’adquisició d’habilitats i competències, s’estimula la creativitat i l’emprenedoria i es dona impuls a nous processos de treball que naixen d’experiències de co-creació entre col·lectius diferents.

A Neàpolis es treballa en la concreció d’aquests diferents àmbits d’experimentació que  fan possible la cohesió de comunitats de diferents perfils i entorns i que es relacionen en aquests espais socialitzant el coneixement i posant a l’abast les tecnologies.  Un exemple d’aquest treball s’ha pogut visualitzar a la darrera Fira de Novembre on s’ha estat provant els tallers del futur laboratori de fabricació digital per a infants i joves del projecte europeu Creative Makers.

Tenir una estratègia Smart City possibilitarà treballar en la coordinació d’infraestructures i serveis en àmbits que van des de l’atenció ciutadana i l’administració digital al suport al desenvolupament de les indústries 4.0 o la implementació de tecnologies com el desplegament avançat del 5G o l’extensió de sistemes de sensors o la gestió de dades a escala local.

 

Leave us a comment