Neàpolis es presenta a Europa com a exemple de bona pràctica dins el projecte URBACT per crear xarxes urbanes

Neapolis r porta
0
Neàpolis, l’Agència Pùblica d’Innovació de Vilanova es presenta com a exemple de bones pràctiques dins el programa URBACT de la Unió Europea. URBACT és un programa de cooperació territorial que té com a objectiu impulsar desenvolupament de les ciutats tot plantejant solucions integrades per fer front a reptes compartits i creant xarxes entre aquestes ciutats per compartir les experiències d’èxit.
 
A la fase inicial del projecte es van presentar un total de 44 bones pràctiques de les quals han estat seleccionades 25. Cadascuna de les xarxes escollides està integrada per tres municipis.
 
El projecte Reboot, la xarxa on és present Vilanova i la Geltrú, està impulsat per la ciutat de Barnsley Community , al Regne Unit que ostenta el lideratge de la iniciativa, Vilanova és el municipi associat com a part d’una regió desenvolupada. La xarxa de ciutats es completa amb la ciutat de Pardubice , capital de la regió homònima de la República Txeca, com a municipi d’una regió europea no desenvolupada.
 
Barnsley compta amb un Barnsley Digital Media Centre, una infraestructura de serveis al teixit econòmic i emprenedor local. El DMC ofereix suport a les empreses en expansió, ofereix serveis de cowork, actua com a incubadora i acceleradora de startups i compta amb un equip de desenvolupament empresarial i gestió de projectes.
 
Per la seva banda, Pardubice ha desenvolupat una estratègia de recuperació d’espais d’usos industrials per a nova activitat econòmica. La ciutat ha identificat aquests espais anomenant-los Brownfields. Es tracta de terrenys utilitzats prèviament per a usos industrials les terres dels quals han estat contaminats amb residus procedents d’abocaments. L’estratègia comporta la neteja i recuperació per esdevenir zones de desenvolupament empresarial amb usos diversos. En la fase final, aquests espais es vinculen a una xarxa orientada a l’atracció d’emprenedors, creació d’oportunitats orientant les noves activitats en aquests espais a l’educació, la recerca, la innovació i el desenvolupament de l’activitat cultural i creativa.
 
Les semblances entre els models d’infraestructura i objectius en la dinamització i impuls de noves empreses i activitat econòmica vinculada a la innovació, la creativitat i la tecnologia són paleses i seran fonamentals per trobar la manera de construir la metodologia que possibiliti replicar les experiències en altres contextos locals.
 
El programa URBACT atorga en la seva fase inicial 80.000€ dels quals Neàpolis rebrà una petita part com a membre associat de la xarxa Reboot,
 
Els associats han de preparar amb aquests recursos formes de transferir les bones pràctiques a altres ciutats europees que estiguin interessades a reproduir projectes semblants. Hauran d’identificar socis rellevants, generar models que puguin ser comuns i compartits de les diferents experiències. També caldrà fer una explicació de les condicions i necessitats per què el procés de transferència sigui efectiu. Es tracta doncs d’elaborar una metodologia que serveixi com a model per ser replicat en les ciutats interessades que han de ser entre cinc i vuit.
En aquesta segona fase, a desenvolupar durant els pròxims sis mesos, el projecte preveu una ajuda de 600.000€ més. A hores d’ara la xarxa Reboot que integren Barnsley, Vilanova i la Geltrú i Pardubice compta amb algunes ciutats europees interessades com Rezekne (Latvia), Gladsaxe (Denmark), Bacau (Rumania) i Grosuplje (Slovenia).

Deixa'ns un comentari