Neàpolis obre Crea&lab, espai de fabricació digital per a infants i makers dins el projecte internacional Creative Makers

IMG_0827
0

Neàpolis inaugura divendres Crea&lab el laboratori de fabricació digital per a infants en el marc del projecte internacional Creative Makers. L’alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras i la regidora d’Empresa i Innovació, Olga Arnau, seran les encarregades de presentar aquest nou espai que dota la ciutat de una nova eina pel foment de la creativitat des de la tecnologia.

Crea&lab s’estrena complint els compromisos i objectius del projecte Creative Makers per dissenyar, obrir i gestionar quatre espais d’experimentació i fabricació digital a cadascuna de les ciutats europees associades: Tallinn (Estònia), Dublín (Irlanda), Vilanova (Catalunya) i Roma (Itàlia). L’espai de Neàpolis és el segon dels laboratoris oberts dins el projecte per part dels socis europeus. Creative Makers acabarà el seu recorregut a Roma el 21 de febrer pròxim amb la presentació del darrer espai dins l’Explora, Museo dei Bambini.

Amb motiu de l’obertura del Crea&lab s’ha organitzat un programa d’activitats, conferències i un taller a més d’una jornada de treball transnacional, ja que com a part del projecte, Vilanova rep també les delegacions de cadascuna de les ciutats associades i que assisteixen a les successives inauguracions.

El programa comença dijous 7 de febrer, a les 18h, amb una sessió especial de conferències del Campus de la Mediterrània per reflexionar al voltant del Moviment Maker, espais creatius i oportunitats creatives a Europa. La regidora d’Innovació. Olga Arnau, introduirà aquesta primera tanda d’intervencions.

El primer dels ponents serà César García Sáez, enginyer informàtic, expert en temes de fabricació digital, smart cities, IoT i cofundador del Maker space de Madrid. César García Sàez és, a més a més, investigador en La Hora Maker, espai que ha esdevingut de referència per aquest sector. El ponent oferirà una panoràmica sobre les tendències actuals en l’àmbit Maker i de quina forma es produeixen els transvasaments des d’aquest àmbit fins a potencials processos industrials, de creacions d’empresa i potencials negocis, elements sobre els quals conformarà una visió i projecció de cap a on es dirigeix el món Maker.

La segona de les intervencions serà a cura d’Helena del Barrio Alvarellos, tècnica de l’Oficina Europa Creativa, organisme que impulsa i finança projectes com Creative Makers. I que mostrarà com aquests programes europeus promouen una vasta oferta d’ajuts i impuls dirigits específicament a la comunitat de les indústries creatives. Així mateix, donarà a conèixer les convocatòries, ajudes i subvencions previstes per aquest 2019 en l’àmbit del programa Europa Creativa.

Finalment, Marc Escola, impulsor i director de Fun Lab, i un dels participants del projecte Creative Makers com a emprenedor local vinculat a Neàpolis, moderarà un diàleg obert entre els assistents a les conferències.

Aquestes intervencions que seran l’embrió d’un cicle de diàlegs oberts al voltant de la creativitat, la innovació, i les oportunitats de creixement, de negoci i creació d’ocupació que es generen al seu voltant. Un cicle, el programa del qual s’anirà desgranant al llarg dels mesos vinents, en el qual es vol comptar amb la participació dels agents del ecosistema de la innovació tant a escala local com nacional.

L’endemà divendres les delegacions de les quatre ciutats integrants del projecte Creative Makers celebraran al matí una sessió de treball dedicada als darrers serrells del projecte relacionats amb el disseny de plans que defineixin i articulin els públics als quals s’adreça cadascun dels laboratoris i a les darreres instruccions sobre la revisió de les despeses i inversions efectuades en el marc del projecte

A dos quarts de sis de la tarda se celebrarà la inauguració oficial del Crea&lab. L’alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras i la regidoria d’Empresa i Innovació, Olga Arnau visitaran l’espai donaran la benvinguda als primers participants en un taller obert i gratuït on es podran provar les noves maquines i tecnologia adquirida. Els assistents rebran, fins a esgotar existències, unes bosses de regal retolades amb els logotips del Crea&lab i també hi haurà un berenar per a tots els assistents.

Crea&Lab es troba a la segona planta de Neàpolis. Compta amb una superfície de més de 70 metres quadrats que s’ha decorat i retolat per confeccionar un espai diàfan i obert. L’espai pot acollir amb comoditat entre 16 i 25 persones.

Com a dotació per a la seva activitat en forma de tallers i propostes de lleure formatiu i immersiu en les noves tecnologies el projecte preveia l’adquisició de maquinària. Entre algunes de les noves eines adquirides hi ha una impressora 3D (EntresD Up Mini2), una talladora làser per a vinil i goma EVA, l’acetat de vinil d’etilè (Silhouette Cameo) i una màquina encunyadora (Sizzix Ellison Europe 660430).

Crea&lab acollirà els tallers per a infants que periòdicament se celebren en el marc del programa Tecnokids com a forma de complir amb l’objectiu estratègic de fer extensiu l’ús de les tecnologies, el desenvolupament del pensament creatiu i l’adquisició de coneixements i habilitats de base científica i tècnica a totes les edats. Aquest serà doncs també un espai compartit per a les empreses que ja desenvolupen aquests tallers, tant a Neàpolis com a les escoles, es tracta de les propostes de Fun Lab, Tecnolab i l’associació Tecnotrack. Les activitats continuaran desenvolupant-se com fins ara els dimarts, dijous, divendres i dissabtes.

La voluntat és que Crea&lab sigui un espai obert a altres entitats i associacions per la qual cosa des de l’Agència Publica d’Innovació es prepararà un protocol d’actuació per poder compartir aquests espais amb altres grups o col·lectius que treballin en l’àmbit del moviment Maker, Gamer i professionals locals, etc.

El nou Crea&lab, igual que el projecte del que ha nascut, Creative Makers vol potenciar amb la creació dels laboratoris de fabricació digital nous espais-laboratori oberts a nens, famílies, escoles i tots els públics. Ambients que recullin l’expertesa dels laboratoris de fabricació digital i incorporin processos de co-creació en els seus programes d’activitats.

Els quatre organismes que han impulsat el projecte Creative Makers són el Museo dei Bambini Società Cooperativa Sociale Onlus conegut popularment com a L’Explora, de Roma, el National Print Museum de Dublin (Irlanda), Tallinna Paber (Estònia) i Neàpolis (Catalunya).

Cresative Makers implica també altres entitats associades com el Fablab Muse (Itàlia), Fun lab (Catalunya) Ukraina Kultuurikeskus Centre Cultural d’Ucraïna (Estònia) el Maker Lab i el Kultuuri Katel (Estònia), el Tog (Irlanda) i l’Associació Internacional de Nens als Museus “Hands On!” (Àustria). La Unió Europea han cofinançat el 60% dels costos del projecte que ha comptat amb un pressupost de 343.023,50 €.

Leave us a comment