Neàpolis presenta al congrés d’edificació CONTART els projectes Sea Containers i Smart Structures

Equip Sea contenier project
0

Sea Containers, un projecte per aixecar estructures i espais de treball lleugers a partir de l’aprofitament de contenidors de transport marítim i Smart Structures, un altre projecte per monitoritzar els edificis a partir de l´ús de sensors dels immobles per observar i prevenir danys estructurals són les dues propostes que presentarà Neàpolis al Congrés CONTART que comença el dimecres vinent a Saragossa. Els dos projectes han estat elaborats per equips d’estudiants d’enginyeria estrangers de l’EPSEVG-UPC que participen dins el programa  European Project Semester i han estat supervisats i tutoritzats des de Neàpolis.

L’encarregat de presentar les dues comunicacions com a ponent acreditat en el congrés serà el doctor en enginyeria civil i arquitecte tècnic, Fèlix Ruiz Gorrindo, que ha treballat amb els equips d’estudiants d’aquests projectes.

La primera de les ponències tractarà sobre el projecte Sea Containers que analitza la viabilitat de promoure la construcció d’edificis mitjançant l’aprofitament de contenidors de transport marítim. L’equip d’estudiants va analitzar la viabilitat, els costos i les necessitats per poder reutilitzar aquests contenidors, com reaprofitar les estructures, com rehabilitar-les i com adequar-les a diferents situacions, des d’ancorar-les a terra fins el càlcul del reforç estructural necessari per aconseguir aixecar diferents pisos amb aquests contenidors.

Entre els avantatges d’aquesta idea hi ha el factor de la reutilització d’un recurs, procedent de la indústria, amb el seu reaprofitament per una nova vida com a estructura d’un edifici. La seva versatilitat i adaptació a diferents usos es un altre dels seus avantatges. Els alumnes van desenvolupar diferents estudis sobre els costos de l’adaptació d’aquests contenidors demostrant que amb aquesta tècnica constructiva s’estalvien temps i recursos econòmics en el procés d’edificació en comparació amb altres sistemes de construcció tradicionals a mes de permetre el reaprofitament de unes estructures buides i es desús que ocupen grans espais en els ports de tot el món.

D’altra banda el projecte Smart Structures posa l’accent sobre com les solucions tecnològiques aplicades a l’enginyeria civil poden servir per preservat i controlar les estructures. L’ús de sensor sobre aquestes estructures pot servir per establir diagnosis que anticipin o siguin preventives de possibles patologies o danys estructurals. El treball de l’equip d’estudiants va establir la viabilitat de l’ús d’aquests sensors com a part de sistemes d’estructures intel·ligents. Per fer-ho van fer una anàlisi del cost-benefici que tindria instal·lar aquests sensors en dos edificis de la ciutat: l’església de Sant Antoni Abat i l’edifici de Neàpolis, tot i que la prova pràctica es va testar únicament a Neàpolis. Les dades recollides aleshores són les que ha permès desenvolupar les conclusions del projecte. Pel que fa a l’església, l’equip d’alumnes va inspeccionar també aquesta construcció determinant quines serien les millors posicions per situar els sensors dins l’edifici.   La novetat és que no existeixen estudis semblants d’aquesta mena que permetin establir si es produeixen estalvis reals en el manteniment dels edificis.

El Congrés internacional CONTART se celebrarà a la capital aragonesa del 30 de maig vinent a l’1 de juny. Aquest certament  és  promogut pel Consell General de l’Arquitectura Tècnica i l’Enginyeria d’Edificació d’Espanya i també hi col·laboren, entre d’altres, l’AEEBC (The Association of European Experts in Building and Construction), el CEEC (European Committee of Construction Economists) i  el CEBC (Consortium of European Building Control)

L’esdeveniment aplegarà més de 800 professionals del sector de la construcció i l’enginyeria per prendre contacte amb les principals novetats en matèria d’edificació.  La convocatòria tractarà en quatre grans àrees algunes d’aquestes novetats: l’edificació 4.0 i la innovació en el sector de la construcció; un segon espai serà el deidcat a la rehabilitació d’edificis, accessibilitat, rehabilitació i restauració; el tercer segment el componen les ponències dedicades a L’edificació sostenible i edificis de consum d’energia gairebé nul i finalment, els àmbits de la ciència i tecnologia aplicades a  l’edificació.

 

Deixa'ns un comentari