Una delegació de Neàpolis viatja a Tallinn per participar en el projecte europeu Creative Makers

Tallinn1r
0

El projecte internacional Creative Makers celebra aquesta setmana a Tallinnn (Estònia) la segona sessió dels workshops internacionals per a la creació i consolidació de quatre laboratoris de creació (FabLabs) infantils a Catalunya, Itàlia, Estònia i Irlanda.  Fins a la capital d’Estònia s’han desplaçat la projecte Manager de Neàpolis, Ester Toledo, la dissenyadora gràfica Amaia Hernández, de l’estudi AH! design i, en representació del Fun Lab, participen  Marc Escolà i Alícia Martínez.  Tots ells seguiran un programa d’activitats, tallers pràctics i discussió i reflexió sobre els laboratoris de creació des d’avui i  fins al dia 13 d’abril pròxim.

Avui començaven les sessions de treball amb la primera visita als tallers de Labora Paber, situats al Centre Cultural d’Ucraïna. Labora Paber és un espai que uneix les tradicions i coneixements en matèria d’impressió i cal·ligrafia i enquadernació de Tallinn. El centre es troba a l’interior d’un antic edifici del segle XV situat a la muralla medieval del nucli antic de Tallinn que acull el Centre Cultural d’Ucraïna.  Està concebut com un espai per a la preservació de les cultures desaparegudes i recull mostres de l’artesania ucraïnesa, d’Estònia, Rússia i Els EUA. En el centre es troben col·lecció de joguines mecàniques, telers de fusta, etc.

Labora Paber és l’espai dedicat a les arts i artesania i on s’ensenya i es treballa amb eines del segle XIX  i principis del XX. Compta amb un molí paperer, el Talliun Paper Mill Press que es l’única fàbrica de paper fet a mà que funciona a Estònia.

Entre algunes de les experiències que viuran els participants del workshop hi ha diferents tallers tipogràfics, d’impressió i confecció de llibres així com la fabricació de paper amb llavors. Aquest és paper especial una de les especialitats de Tallinn que conté llavors. Aquestes s’integren en les enquadernacions i ens fulls dels llibre i germinen tot generant documents que són peces úniques i al mateix temps vives.

La delegació vilanovina també participarà en tallers sobre tècniques impressió com la impressió amb martells i maces, una tècnica d’estampació per pressió amb l’ajuda de maces i martells molt emprada sobretot per imprimir elements orgànics com flors i fulles sobre el paper. Altres propostes són el treball amb planxes d’impressió com planxes de foto-polímers, una tècnica de transferència d’imatges consistent en insolar aquest material amb llum ultraviolada. La llum actua sobre aquest material polimèric i en eliminar les parts no insolades amb aigua calenta es genera una planxa en negatiu que es pot imprimir entintant la seva superfície com si fos un tampó. També es faran experiments amb diferents suports d’estampació orgànics com les patates.

Simultàniament als tallers els grups dels quatre països continuaran amb el procés de construcció d’un model òptim de FabLab que és un dels objectius del projecte.

Els quatre organismes que impulsen el projecte Creatives Makers són el Museo dei Bambini Società Cooperativa Sociale Onlus  conegut popularment com a L’Explora, de Roma, El National Print Museum de Dublin (Irlanda) i Tallinna Paber (Estònia) i Neapolis (Catalunya). Cresative Makers implica també altres entitats associades com el Fablab Muse (Itàlia), Fun lab (Catalunya) Ukraina Kultuurikeskus Centre Cultural d’Ucraïna (Estònia) el Maker Lab i el Kultuuri Katel (Estònia), el Tog (Irlanda) i l’Associació Internacional de Nens als Museus “Hands On!” (Àustria). La Unió Europea cofinança el 60% dels costos del projecte que compta amb un pressupost de 343.023,50 €. Els primers dels quatre workshops programats va tenir lloc el passat mes de desembre de 2017 a la seu del soci irlandès del projecte el National Print Museum de Dublín.

Aquests FabLabs orientaran la seva acció cap a les activitats associades a la tipografia, la impressió, la fabricació digital i les noves tecnologies en aquest àmbit. Com a laboratoris d’experimentació hauran de centrar iorientar les activitats als segments específics de població, en aquest cas l’infantil i juvenil.

Un dels objectius de les trobades com la que es desenvolupa aquesta setmana a Tallinn és modular i dissenyar quines activitats són les idònies per assolir els objectius i fer que l’experiència de participar en els laboratoris de creació sigui reeixida. Les propostes i activitats que es plantegin han de tenir un enfocament pràctic i al mateix temps integrar conceptes formatius, d’experimentació i  foment de la creativitat.

Leave us a comment