Vilanova i la Geltrú passa a la segona fase del programa URBACT amb Neàpolis dins el projecte Tech Revolution per transferir bones pràctiques en la promoció de les noves economies i l’emprenedoria

Barnsley1r
0

La Unió Europea ha aprovat 23 projectes, entre un total de 25, de xarxes de ciutats per a la transferència de coneixement que passen a la segona fase del programa URBACT. Vilanova i la Geltrú, a través de l’Agència Publica d’Innovació, Neàpolis, forma part de la xarxa Tech Revolution liderada per la ciutat de Barnsley (Regne Unit) ha superat els requisits per passar al segon nivell del programa durant els pròxims dos anys. La regidora d’Innovació, Olga Arnau, ha explicat entrar en la segona fase del projecte “referma la nostra aposta per empènyer processos d’innovació que ajudin les empreses i els emprenedors en la seva activitat, per impulsar projectes de negoci de base tecnològica i de coneixement i per contribuir a la creació d’ocupació de qualitat”

Entrar en la segona fase del programa comportarà més recursos i el creixement del nombre de ciutats participants. Els socis inicials del programa eren Barnsley (UK), Vilanova  (Cat) i Pardubice (República Txeca) i ara creixen fins en 4 participants més, ja que s’han afegit les ciutats de Bacau (Romania), Piraeus (Grècia), Schiedam (Països Baixos) i Nyíregyháza (Hongria). Segons la regidora d’innovació Olga Arnau, Vilanova ja ha manifestat el seu interès a trobar punts de contacte i col·laboració “semblances amb alguns dels projectes amb els quals estem treballant com el desenvolupament de l’anomenada economia blava, vinculada al mar i al sector marítim i pesquer o l’impuls a projectes relacionats amb les indústries creatives, de l’audiovisual o el cinema.”

El programa URBACT és un programa de la Unió Europea que promou la cooperació interterritorial ajudant a la creació de xarxes de municipis. Des del programa s’identifiquen  experiències, projectes o iniciatives urbanes d’èxit que puguin ser replicades, íntegrament o parcialment, en altres localitats.  Entre les 23 xarxes de transferència de coneixement, aprovades pels comitès de selecció, es troben  vuit ciutats catalanes, totes de la província de Barcelona. A més de Vilanova i la Geltrú hi ha Esplugues de Llobregat, Manresa, Barcelona, Mataró i Vilafranca del Penedès. A més a més, hi ha dues ciutats que són líders de les respectives xarxes urbanes de coneixement: L’Hospitalet de Llobregat i Viladecans.

Tech Revolution se centra en la transferència de les bones pràctiques en l’àmbit del suport al teixit empresarial i el desenvolupament econòmic a partir de l’experiència  del Centre de Mitjans Digitals que desplega programes de suport empresarial i activitats derivades associades. En tractar-se d’un espai que promou l’ocupació i el desenvolupament de les empreses la xarxa de transferència connectarà municipis interessats a millorar, consolidar o desplegar els seus ecosistemes emprenedors en especial en els àmbits de les economies transformadores i d’específic component tecnològic i innovador. La ciutat de Barnsley compta amb una baixa taxa d’atur (5.1%). Compta amb un teixit econòmic molt robust i format en un 99.5% per PIMES i destina un gran esforç des del sector públic al suport i acompanyament de les iniciatives emprenedores privades.  Barnsley ha desplegat estratègies per donar preferència al creixement de les indústries creatives, tecnològiques i digitals com a sectors transformadors i creadors de llocs de treball de qualitat.

Els municipis associats que participaran en aquesta segona fase del programa URBACT són ciutats petites i mitjanes que volen incidir també en el desenvolupament de la seva economia local a través de la creació de llocs de treball i de projectes d’empresa dins el sector de la tecnologia i l’economia digital.

Entre algunes de les accions previstes hi ha la visita d’un equip de treball de Vilanova a Barnsley els dies 29, 30 i 31 de gener per entrar en contacte amb les dinàmiques de treball de Barnsley. Neàpolis serà també l’organitzadora i amfitriona d’una trobada internacional del projecte TechRevolution sobre emprenedoria digital del programa URBACT que es farà al mes de maig vinent.

El programa URBACT de la Unió Europea és un programa de cooperació territorial que finança específicament la creació d’aquestes xarxes interterritorials. Es tracta d’identificar experiències, projectes o iniciatives urbanes de les quals es puguin extreure models perquè siguin replicats en altres territoris. En aquest cas es busquen específicament accions en matèria de suport al teixit empresaris i el desenvolupament econòmic. La xarxa obre la porta a detectar les millors oportunitats per poder exportar les experiències d’èxit i estendre-les a altres ciutats interessades.

Al llarg de les successives trobades s’estan dissenyant les actuacions que hauran de permetre la transferència del coneixement i l’expertesa dels municipis líders a la resta. Les ciutats hauran d’adaptar aquestes actuacions a la seva realitat. En el seu conjunt, aquestes accions es concretaran en fórmules de suport i acceleració de les empreses des de la perspectiva d’incorporar els paràmetres de la innovació, la creativitat i la tecnologia com a elements cabdals per a crear ocupació de major qualitat.

En aquesta segona fase que ara comença  i que durarà un total de dos anys, els municipis integrants treballaran en un primer període de 18 mesos de transferència d’aprenentatge (transfer learnig). Un temps on els socis es dedicaran a treballar les activitats d’intercanvi i aprenentatge dins la xarxa. Finalment els darrers sis mesos del programa els socis es dedicaran a compartir la seva experiència (trasnfer sharing) a cadascun dels associats de la xarxa i al nombre més gran de públics possibles, més enllà de la xarxa de municipis inicials.

 

Leave us a comment