Vilanova visita Barnsley, al Regne Unit,  per treballar en el projecte TechRevolution del programa de cooperació territorial URBACT de la Unió Europea.

barnsley 2 reunio
0

Una delegació vilanovina es desplaçarà fins a Barnsley (Regne Unit) del 4 al 6 de setembre per a participar en les jornades de treball preparatòries de la segona fase del programa URBACT de creació i transferència de xarxes urbanes i les seves bones pràctiques. El Digital-Media-Center de Barnsley acollirà, amb una atapeïda agenda de treball, l’equip integrat per la Regidora d’Empresa, Innovació: Olga Arnau, el Regidor de Promoció de la Ciutat, Jordi Medina, el director de Neàpolis, l’Agència Pública d’Innovació, Joan Carles Lluch i la Project Manager de Neàpolis, Ester Toledo.

Vilanova i la Geltrú i Neàpolis formen part, com a socis preferents, del projecte d’impuls de la xarxa de transferència Tech Revolution. Aquest projecte és liderat i promogut pels organismes i entitats responsables del desplegament de les polítiques de desenvolupament econòmic de la municipalitat de Barnsley. Aquest municipi té actualment  243,300 habitants i una taxa de desocupació del 5.1% . El seu teixit econòmic està integrat en un 99.5% per PIMES i una forta dependència del sector públic en matèria d’ocupació. Barnsley fixa com una de les seves prioritats el creixement de les indústries creatives, tecnològiques i digitals com a sectors transformadors i creadors de llocs de treball de qualitat.

El programa URBACT de la Unió Europea és un programa de cooperació territorial que finança específicament la creació d’aquestes xarxes interterritorials. Es tracta d’identificar experiències, projectes o iniciatives urbanes de les quals es puguin extreure models perquè siguin replicats en altres territoris. En aquest cas es busquen específicament accions en matèria de suport al teixit empresaris i el desenvolupament econòmic. La xarxa obre la porta a detectar les millors oportunitats per poder exportar les experiències d’èxit i estendre-les a altres ciutats interessades.

Els objectius de la trobada que es desenvoluparà al Digital Media Center és concretar com transferir la bona pràctica del DMC de Barnsley a la resta de participants, després de la primera reunió celebrada al mes de maig a Neàpolis i un cop seleccionades la resta de ciutats europees interessades a formar part de la xarxa territorial.

TechRevolution, com a  xarxa de transferència URBACT, es planteja com a objectiu arribar a sis ciutats de la UE. Es tracta de ciutats petites i mitjanes que estiguin ben posicionades i en condicions d’adaptar la seva bona pràctica que consisteix en un programa d’èxit empresarial i en l’experiència del Digital Media Center com a espai de referència per a negocis creatius i digitals a la zona d’influència de Barnsley. Aquest ecosistema d’impuls a l’economia crea anualment 1.500 llocs de treball.  Actualment orienta els seus projectes cap a la creació i incubació d’empreses, el coaching empresarial, la creació de xarxes, tallers i centres empresarials. S’estima que al voltant de cada lliura invertida pel sector privat el sector públic afegeix una inversió addicional de 12 lliures més.

Els sis municipis associats a la xarxa són ciutats petites i mitjanes interessades en la reactivitat de la seva economia local a través de l’impuls de l’ocupació i l’emprenedoria en el sector de la tecnologia i l’economia digital. Els sis municipis tenen en comú ser en processos de transformació de les seves economies de la indústria tradicional per generar noves iniciatives i creació de llocs de treball. En aquest escenari el projecte preveu també la creació d’un campus Digital que estarà operatiu durant els dos anys que és el termini previst per completar la xarxa de transferència.

En aquests moments TechRevolution ha superat l’equador de l’execució de la 1a fase del projecte. En aquest primer termini del programa s’havia de completar l’estudi de transferibilitat, establir com les bones pràctiques detectades són traslladades als socis interessats, en  aquest cas la bona pràctica de la ciutat  de Barnsley, amb les aportacions recollides en les respectives trobada a Vilanova i la Geltrú i a la ciutat de Pardubice (República Txeca).  En la segona fase del projecte que es desenvoluparà al llarg dels dos anys vinents s’incorporaran 4 ciutats petites mitjanes sobre les quals caldrà elaborar el pla de treball per transferir les bones pràctiques en aquest termini. Les ciutats seleccionades són Bacau (Romania), Nyiregyhaza ( Hongria) Piraeus (Grècia) i Schiedam ( Holanda).

Ara el projecte se centrarà en armar i consolidar les eines de treball conjuntes per al desenvolupament dels processos de transferència i l’anàlisi de l’estudi de transferibilitat de TechRevolution. Cal avaluar el potencial de la transferència plantejada i la metodologia a seguir pels socis en la construcció de la xarxa. D’aquesta reunió en sortirà també el full de ruta a seguir en la implementació de la segona fase del programa i els passos i calendari a seguir.

Torbareu més informació en aquest article

 

 

Deixa'ns un comentari